Asperges. Hoe bereid je ze goed?

 

Hoe eet je ze beter ?

Vers, vers en nog eens vers. Of te wel : "zien, voelen en horen."
Verse asperges zijn de lekkerste asperges. Maar hoe weet je wat vers is ? Dat kun je zien aan de lichte glans op de asperge. Je kunt het ook voelen, door met je vingernagel voorzichtig in de stengel te drukken en te kijken of er wat vocht uitkomt. Toch kun je het vooral horen. Wrijf twee stengels tegen elkaar en als dit een piepend geluid maakt, zit je goed. De asperges zijn heerlijk vers.


Bewaartips:
U kunt asperges het beste zo vers mogelijk gebruiken. In de groentelade van uw koelkast zijn asperges gewikkeld in een vochtige theedoek 3 tot 4 dagen houdbaar.


Hoeveel per persoon:
Reken indien de asperges als hoofdgerecht worden geserveerd, 500gram per persoon.


Schil ze goed !
Asperges kun je op verschillende manieren klaar maken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels. En dan wil je ze nooit meer eten. Daarom één tip met ster: Schil ze goed ! Doe dat, door de stengels eerst een half uurtje in koud water te leggen. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet je zeker, dat de asperges perfect geschild zijn. Snij er tenslotte aan de onderzijde een ministukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden. Je kunt de asperges natuurlijk ook gewoon vers geschild kopen in onze aspergewinkel;)


Bereiden:
Leg de asperges in een ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Voor een korte bereiding de asperges ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de dikte) koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding de pan na 4 tot 8 minuten koken van het vuur halen en de asperges in het hete water 15 tot 20 minuten laten nagaren. Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze uitlekken.


Groene asperges:
Groene asperges worden in tegenstelling tot de witte, bovengronds geteeld. Hierdoor zijn de stengels groen verkleurd. Niet alleen de kleur van de asperge is anders, ook de smaak, de toepassingen en de bereiding zijn anders. Van de groene asperge hoeft u alleen de dikkere sorteringen te schillen en dan ook alleen nog maar de onderste helft. Groene asperges ongeveer 3 tot 5 minuten koken. Voor een hoofdgerecht gebruikt u 350 gram per persoon en voor een voorgerecht 125 gram.


Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!

Ingrediënten:

  • 1 kg asperge, beetgaar
  • 400 gr beenham in dunne plakjes even in de oven verwarmd
  • 2 eetlepels koksroom
  • 1 eetlepel roomboter
  • bieslook voor garnering
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Asperges met beenham en roerei 


Bereidingswijze:


  • Klop de eieren los met de koksroom en voeg wat peper en zout naar smaak toe.
  • Bak de eieren in de boter en rul door er met een lepel in te blijven roeren.
  • Verdeel de asperges over 4 borden, leg de beenham erop, half ernaast en het roerei ernaast.
  • Garneer met wat geknipte bieslook



Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!

Ovenschotel van asperges en gamba's

Bereidingswijze:


  • Verwarm de oven tot 200°C.
  • Meng de asperges en de gamba's door de puree.
  • Vet een ovenschotel in met een beetje boter.
  • Doe het pureermengsel erin en bestrooi het met de geraspte kaas.
  • Laat de puree ongeveer 10 minuten in de oven gratineren.
  • Garneer met de peterselie.


Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!

Ingrediënten:

  • 500 gr asperge, beetgaar in stukken
  • 200 gr gamba's gepeld, even gebakken in stukken
  • 500 gr aardappelpuree
  • 100 gr kaas, geraspt
  • 1 bosje peterselie, grof gehakt

Bavarois met asperges (4 pers.)

Ingrediënten:

  • 500 gr, 10 st. bijna gaar gekookte asperges + vocht
  • 100 gr suiker
  • 2,5 dl stijfgeklopte slagroom
  • +/- 3 dl, 12 in koud water geweekte blaadjes gelatine sap van 3 uitgeperste bloedsinaasappels
  • 1 theelepel aardappelzetmeel (aangemaakt in water)
  • 200 gr verse fambozen, bestrooid met 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • sap van 1/4 citroen

Bereidingswijze:


  • Houd van de asperges de punten apart voor de garnering.
  • De bijna gaar gekookte asperges met het kookvocht (500 gr) in de mixerblender fijn pureren.
  • 1 dl van deze puree met de suiker aan de kook brengen en hieraan de uitgeknepen gelatineblaadjes toevoegen.
  • Dit weer bij de overige puree voegen en op ijs laten koelen totdat het begint te stollen.
  • Spatel vervolgens de slagroom erdoorheen. Deze massa in bevochtigde vormpjes gieten en in de koelkast laten opstijven.
  • In de tussentijd het bloedsinasappelsap aan de kook brengen en licht binden met het in water opgeloste aardappelzetmeel.
  • Laten afkoelen en als het geheel te dik is, verdunnen met wat bloedsinaasappelsap.
  • De verse frambozen bestrooien met wittte basterdsuiker en citroensap.
  • De puddinkjes even in een heetwaterbad zetten en lossen op koele bordjes.
  • De saus rondom gieten en garneren met de aspergepunten, gemarineerde frambozen en munttopjes.


Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!

Asperges met aardappelsalade (4 pers.)

Ingrediënten:

  • 250 gr witte asperges
  • 250 gr groene asperges
  • 750 gr nieuwe krielaardappelen in schil, schoongeboend
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje melk
  • 0,5 theelepel suiker
  • 4 eetlepels fijngesneden kruiden. Basilicum, peterselie, oregano, bieslook e.d.
  • 2-3 eetlepels mayonaise
  • 0,5 bakje tuinkers, afgeknipt peper en zout

Bereidingswijze:


  • Snijd de asperges in schuine stukken van  ± 1cm.
  • Kook de aardappelen in een water met een beetje zout net gaar.
  • Giet ze af, pel ze koud en halveer deze.
  • Schep de kruiden door de mayonaise.
  • Schep nu zoveel mayonaise door de aardappeltjes tot er een lekkere salade ontstaat.
  • Schep de tuinkers en aspergestukjes er luchtig doorheen.


Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!

Oosterse asperges met ossenhaas uit de wok (4 pers.)

Ingrediënten:

  • 12 witte asperges
  • 600 gr ossenhaas
  • 50 gr boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gr oesterzwammen, in reepjes
  • 100 gr peultjes, in reepjes
  • 50 gr taugé, grof gehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mierikswortelrasp
  • peper en zout naar smaak toevoegen

Bereidingswijze:


  • Snijd de asperges in schuine stukken van  ± 5 cm.
  • Bestrooi de ossenhaas met peper en zout.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak het vlees rondom bruin.
  • Zet de ossenhaas dan 5-7 minuten in de oven op 180° C om iets te laten garen.
  • Verhit de ollijfolie en roerbak de aspergestukken, oesterzwammen, peultjes en taugé 2-3 minuten.
  • Blus af met de sojasaus en meng de mierikswortelrasp erdoor.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de ossenhaas in dunne plakjes.
  • Verdeel de Oosterse asperges over de borden en verdeel de ossenhaas erover.


Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!

Aspergetaart (2 á 3 pers.)

Ingrediënten:

  • +/- 2 kg witte asperges
  • 1 bakje hamblokjes
  • 1 bakje magere spekreepjes
  • bladerdeeg
  • geraspte kaas
  • 2 pakjes aspergesaus
  • eieren
  • peper, zout, peterselie, bieslook en kruiden naar smaak toevoegen

Bereidingswijze:


  • Schil de asperges en snijdt ze in stukjes.
  • Bedek de bodem met bakpapier, daarna met bladerdeeg.
  • Prik hier en daar, met een vork, in de bodem.
  • Je kunt deze even in de oven zetten om alvast iets voor te garen.


  • Kook de stukjes asperges en laat ze afkoelen.
  • Zorg ervoor dat ze goed uitgelekt zijn.
  • Bak de spekjes en ham in een pan.
  • Maak het sausje zoals aangegeven staat op de aspergesausverpakking.

  • Strooi hierbij de kruiden. (Peterselie en bieslook).


  • Meng de asperge, ham, spek en saus door elkaar en doe dit mengsel in de springvorm / ovenschaal.
  • Hierover strooi je de kaas.
  • Je kunt ook van bladerdeeg, wat over is, een vlechtwerk over de taart maken.
  • Bak de taart op 220 °C in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35 minuten.

  • Je kunt ook nog eieren koken en deze erbij eten of in de taart verwerken.


Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!

Aspergesoep met zalm

Ingrediënten:

  • 50 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 400 gr asperges
  • 150 gr zalm snippers
  • 200 ml room
  • 1,5 l groentebouillon

Bereidingswijze:


  • Boter smelten in de pan.
  • Bloem toevoegen en doorroeren.
  • Vervolgens de kokende bouillon toevoegen en doorroeren tot een gladde massa.
  • De room toevoegen en vervolgens rustig laten doorkoken.
  • De geschilde asperges in kleine stukjes erbij toevoegen.
  • Soep nog 2 minuten laten koken en vervolgens nog 20 minuten laten staan met de deksel op de pan.
  • Doordat de stukjes asperges zo klein zijn, koken deze zichzelf gaar.
  • De zalmsnippers net voor het opdienen over het soepbord strooien.


Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen!