De asperge is een meerjarige plant en behoort tot de familie van de lelieachtigen. De aanleg van een nieuw productieveld begint bij de plantenkweker die uit 750 gr. aspergezaad voldoende planten kan kweken om 1 ha. productieveld te leggen. Als de jonge planten geplant worden in het voorjaar, kan er dat jaar nog niet van geoogst worden. Na 1 jaar kun je enkele weken oogsten. Het 2de jaar kan er een half seizoen geoogst worden. Na het 3de jaar kan een veld volledig in productie worden genomen. Een perceel asperges wordt gemiddeld 10 jaar oud. Daarna worden de stengels te dun en gaat de opbrengst achteruit. Vervolgens moet er 25 jaar gewacht worden voordat er opnieuw asperges geteeld kan worden op hetzelfde perceel.
Witte asperges worden gesorteerd op verschillende dikteklassen:
AAA | 28 tot 38mm |
AA | 20 tot 28mm |
A | 16 tot 20mm |
B | 14 tot 16mm |
De sorteringen zijn verkrijgbaar in wit en rose en zijn mooi recht.
Verder kennen we nog de sortering Grof. Hieronder vallen de kromme asperges, rose en wit zit bij elkaar. De witte asperges groeien in een dijk van zand, een z.g. "bed" waarover folie gelegd is om de asperges wit te houden. Ploeg je geen bedden en laat je de asperge bovengronds groeien dan krijg je groene asperge.
Deze groene asperge is ook bij ons verkrijgbaar.
Deze worden ook in dezelfde dikte klassen gesorteerd. Het eten van asperges is lekker, maar ook zeer gezond. Asperges hebben een vochtafdrijvend effect en passen goed in een afslankprogramma.
Asperges bevatten de volgende voedingswaarden per 100 gr.
Energie | 16 kcal |
Water | 93,2 gr |
Eiwit | 1 gr |
Vet | 0 gr |
Koolhydraten | 3 gr |
Vitamine B1 en B2 | 0,17 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg |
Vitamine C | 30 mg |
Natrium | 5 mg |
Kalium | 5 mg |
Calcium | 20 mg |
Fosfor | 60 mg |